Küresel Yatırımcılar Çin’e Odaklanıyor, Duyarlılık Değişiyor
Önemli bir değişim olarak, küresel yatırımcılar dikkatlerini tekrar Çin’e çeviriyor. Bu durum, Pekin’in ekonomik yavaşlamayı önlemek ve borsalarına uzun vadeli ilgiyi yeniden canlandırmak için başlattığı girişimlerden etkileniyor.
1,5 trilyon doların üzerinde müşteri fonunu yöneten bu yatırımcılar, hükümetin hisse senetlerine daha fazla yatırım çekmek ve tüketici harcamalarını teşvik etmek için gösterdiği çabalar nedeniyle Çin şirketlerinin değerlemelerini cazip buluyor.
506 milyar pound (677 milyar dolar) değerinde varlık yöneten Abrdn’de gelişmekte olan piyasalar portföy yöneticisi olan Gabriel Sacks, grubunun geçen hafta Çin hisselerinde seçici alımlar yaptığını belirtti. Sacks, son ekonomik destek vaatlerinin borsada önemli bir ralliye yol açmasının ardından Pekin’den daha detaylı politika planları bekliyor.
Çin’in ekonomik göstergeleri, fabrika aktivitesinin art arda beşinci ay daraldığını ve hizmet sektörünün Eylül ayında önemli ölçüde yavaşladığını gösteriyor. Bu işaretler, Pekin’in 2024 için %5’lik büyüme hedefine ulaşmak için hızlı hareket etmesi gerekebileceğini düşündürüyor.
Çin hisselerindeki yükselişe rağmen, Goldman Sachs stratejisti Scott Rubner’in paylaştığı verilere göre, uzun vadeli kurumsal yatırımcılar geçen hafta temkinli kalmaya devam etti. Yatırım fonlarının Çin hisselerindeki pozisyonları, Ağustos sonunda portföylerin %5,1’ine düşerek on yılın en düşük seviyesine geriledi.
Çin hisseleri yakın zamanda bir Pazartesi günü 2008’den bu yana en büyük günlük kazancını yaşarken, Singapur’daki Fidelity International’da portföy yöneticisi olan George Efstathopoulos gibi yatırımcılar, bu yükselişi teknik ve likidite odaklı bir ralli olarak nitelendirerek temkinli olmayı tavsiye etti.
2024 yılında yatırımcılar, Lipper tarafından takip edilen Büyük Çin hisse senedi fonlarından net 1,4 milyar dolar çekti. Bu durum, sıkı COVID-19 kısıtlamalarının sona ermesinin ardından beklenen tüketici harcamalarındaki artışı sağlayamayan 2023 yılındaki girişleri tersine çevirdi.
Efstathopoulos gibi bazı yatırımcılar, Çin hisselerine daha fazla yatırım yapmadan önce Çin tüketici güveninde bir artış bekliyor. Bu arada, Toscafund Hong Kong analisti, Pekin’in son önlemlerinin, gayrimenkul veya altyapı patlamalarıyla beslenen kısa vadeli büyüme yerine sürdürülebilir hanehalkı talebine yol açabileceğini öne sürüyor.
260 milyar euronun (291 milyar dolar) üzerinde müşteri fonunu yöneten Pictet Asset Management’taki bir yönetici, ABD faiz indirimlerinin küresel talebi artırabileceğini ve bunun Çin ihracatına fayda sağlayabileceğini ima etti.
ABD Federal Rezervi’nin 18 Eylül’de gerçekleştirdiği önemli 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından Paolini, bu hafta müşterilerine eğer şu anda hiç pozisyonları yoksa Çin’de pozisyon almayı düşünmelerini tavsiye etti.
KBI Global Investors’ın yatırım müdürü Noel O’Halloran, değerlemeleri nedeniyle bu yaz Çin hisselerini satın almaya başladı ve henüz kâr almayı planlamıyor. O’Halloran, birçokları için Çin’e yönelik tahsisatlarını ayarlamanın henüz erken olabileceğini, ancak trendin muhtemelen yukarı yönlü hareket edeceğine inanıyor.
Reuters bu habere katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.