Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından müstakil evlere talep arttı
Türkiye 6 Şubat’ta kara bir güne uyandı…
43 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremin üzerinden 18 gün geçti.
Felaket, yüzyılın felaketi olarak adlandırıldı.
Yeni yaşam savaşları başladı
Afet sonrası binlerce vatandaş evsiz kaldı.
Deprem bölgelerinde yaşam mücadelesi başladı.
Vatandaşlar için yaşam alanı oluşturuldu
Yeni bir hayata başlamak isteyen vatandaşlar farklı şehirlere tahliye edildi.
Öte yandan şehirlere çadırlar ve konteynerler yerleştirildi.
“Halk müstakil evlere ve arsalara yöneldi”
Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, deprem sonrası artan konut fiyatlarıyla ellerinden geldiğince mücadele ettiklerini belirterek, şu şekilde konuştu:
Bu pandemiden kaynaklanan bir fiyat artışıdır. Fiyatlarda kademeli bir artış var. Çünkü insanoğlu müstakil evlere ve yerlere yönelmiştir. Sonuç olarak, fiyatlar kaçınılmaz olarak arttı.
Ancak bu sarsıntı döneminde biraz daha duyarlı olmayı düşünüyoruz. Çünkü depremzedelerimiz çevre illere gitmeye başladı.
Kayseri halkı ve emlak camiamız bu konuda hassasiyet gösterdi. Özellikle kiralık konut konusunda depremzedelere yardımcı olmaya çalıştık.
Boş olan dairelere konulmuştur. Ev sahibinin talebi üzerine depremzedelerimiz boş olan dairelere oturtulmuştur. Öncelikle şunu söylemek istiyorum.
Emlakçılarımız emlak fiyatlarındaki artışa doğrudan dahil değildir. Mal ve gayrimenkul sahipleri zam yapmazsa bizim emlak esnafımız da zam yapmaz.
Aslında yetiştirmek isteyenleri yetiştirmemeye çalışıyoruz ama ne yazık ki her sektörde olduğu gibi bu sektörde de bu durumları fırsata çevirmek isteyen fırsatçılar var. Onlarla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Oranlardaki bu kadar küçük artış hayatımıza biraz girdi.
Bunu abartı olarak görmüyoruz. Abartılı fiyattan satış yapmaya çalışanlar hakkında Ticaret Bakanlığımıza, İl Ticaret Müdürlüğümüze ve ihbar limitlerine şikayette bulunuyoruz. Elimizden geldiğince bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.
“Emlak arkadaşlarımla burada günah keçisiyiz”
Apartmanda oturan vatandaşların depremin ardından müstakil evlere yöneldiğini ifade eden Atasoy, şu şekilde konuştu:
Şu anda Kayseri depremi hisseden illerden biri. Maddi olarak hissetmesek de manevi olarak hissettik.
Biz de bu deprem korkusunu yaşadık. Bu nedenle vatandaşlar biraz daha alçak katlı müstakil evleri ya da özellikle arsa projelerini tercih etme eğiliminde. Vatandaşların müstakil evlere yöneldiği bilgisi doğru değil ama şu anda bir deprem psikolojisi var.
Üstesinden gelene kadar bu kadar büyük bir kayıp olup olmadığını bilmiyorum. Piyasa biraz sakin, insanlar biraz arasa da biz hala şoku yaşıyoruz. Yine 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı oldu. Şu anki yönelim emlak ve müstakil evlere yönelik. Bugünün satıcısı yarının alıcısıdır.
Bugün sattığı bir mülkü almak isteyecek ve yine yüksek fiyatlar ile karşılaşacaktır. Burada herkes malına daha iyi değer biçmek ister ama fiyat olarak düşük rakamlarla gelmemeli.
Bizi de zor durumda bıraktılar. Burada emlakçı arkadaşlarımla günah keçisi oluyoruz. Bu fiyat artışlarında rastgele bir müdahalemiz yoktur.
Mülk sahipleri artırmadıkça biz artırmayız. Vatandaşlarımızın ve mülk sahiplerimizin özellikle bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyorum.