Yaşam

2. Uluslararası Sille Sempozyumu sona erdi

Türkiye’nin eşsiz kültürel mirasının seçkin ve değerli bir modülü olan Sille’nin ele alındığı 2. Uluslararası Sille Sempozyumu, 3. gün etkinliklerinin tamamlanmasıyla sona erdi.

Tarihi zenginliklerin gelecek nesillere bırakılması hedefiyle düzenlenen sempozyum yoğun ilgi gördü.

Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi öncülüğünde, Sille Kalkınma ve Tanıtma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği ve Küçük Asya Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Sille Sempozyumu sona erdi.

Anadolu’nun değerli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan ve tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sille, her yönüyle alanında uzman kişiler tarafından geniş bir yelpazede ele alınacak. Uluslararası Sille Sempozyumu ile Konya ve Sille Hazineleri Sergisi’nin de yer aldığı sempozyum, üçüncü gününde katılımcıların Çatalhöyük, Payitaht Müzesi, Mevlana Müzesi ve Sille ziyaretleriyle tamamlandı.

Selçuklu Kongre Merkezi ev sahipliğinde 10 oturumluk sempozyumda Türk ve Rum 50 konuşmacı, Sille’nin geçmişten günümüze tarihi yolculuğunu anlatarak tarihe not düştü. Sempozyumda sunulan bildiriler Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt halinde derlenecek ve kalıcı bir referans kaynağı oluşturacaktır.

 

Başkan Pekyatırcı: “Sille’nin kadim kültürü için çalışmalarımızı aynı titizlikle sürdüreceğiz”

Sille’nin kadim mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla mevcut çalışmalara yenilerini ekleyerek bu alanda çalışmaya devam edeceklerini belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyaşmacı, şöyle konuştu: “Üniversitelerimiz ve diğer kuruluşlarla işbirliklerimize devam ediyoruz. Sille için yürüttüğümüz faaliyetlerde çeşitli alanlardaki kurumlara yer veriyoruz. Uluslararası Sille Sempozyumumuz da işbirliklerimizden biri ve Sille’ye çok önem veriyoruz. Sille’yi her yönüyle ele almak gerçekten çok değerli. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz 2. Uluslararası Sille Sempozyumu’nda Sille coğrafyası, tarihi, gelenekleri ve günümüze ulaşan eserleriyle çok geniş bir perspektiften incelendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sille Kalkınma ve Tanıtma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği ve Küçük Asya Araştırma Merkezi ile birlikte 2. Uluslararası Sille Sempozyumu ile Konya ve Sille Hazineleri Sergisi’ni düzenledik. 10 oturumda gerçekleştirilen ve 27 Ocak Cumartesi günü sona eren sempozyumda, yerli ve yabancı 49 bilim insanı tarafından bildiriler sunuldu. Bu bildiriler daha sonra Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt halinde kitap olarak derlenerek kitaplarımızda yer alacak. referans eser olarak yayın hayatı. Sempozyumda öncelikle Sille’de günümüze ulaşan tüm eserler coğrafi ve tarihi özellikleri dikkate alınarak özel başlıklar altında incelenecektir. Sille’nin kalkınma ve savunma planından gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzından giyim kültürüne kadar her şey bu sempozyumda tartışıldı. Türkçe, Yunanca ve İngilizce olmak üzere üç farklı dilde anlatımların ve ilk kez bilim dünyasına sunulacak eserlerin yer aldığı “Konya ve Sille Hazineleri Sergisi” de ziyaretçilere açıldı. Standımızda Kapadokya Araştırma Merkezi Müzesi’nde bulunan Konya ve Sille ile ilgili 110 eser, 50’ye yakın harita, fotoğraf ve belge ile Atina Milli Kütüphanesi’nde bulunan 14 Osmanlı Fermanı’nın incelenmesi ve fotoğraflarının ardından 30 adet 3 boyutlu model ile 116 örnek yer aldı. Standımızı yıl boyunca yurt içi ve yurt dışında tekrarlamak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz 2. Uluslararası Sille Sempozyumunun da Türk-Yunan dostluğuna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tarihi mirasımızı tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu çalışmalarda görev alan Sille Kalkınma ve Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı Hikmet Yanartaş, Küçük Asya Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Stavros Anestidis, Kavala Kapadokya Araştırma Merkezi Lideri Kaplanis Iosifidis Kavala Belediye Başkan Yardımcısı. Apostolos Moumtzakis, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Dr. İlker Mete Mimiroğlu ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. “Cem Zorlu’ya teşekkür ediyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

islahiyehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu